Selecteer een pagina

Wat voor soort verhalenverteller ben jij? Gisteren heb ik van mijn inspirator en leraar Zarayda Groenhart geleerd dat er grofweg 4 soorten verhalenvertellers zijn: de enthousiaste kletskous, de lyrische leraar, de gekke professor en de gedreven boodschapper. Ieder soort heeft zijn eigen sterke en minder sterke kanten. Het is fijn om te weten in welke soort jij je het meest herkent. Want dan weet je waarop je moet letten bij het schrijven en vertellen van je verhalen.

Verhalenverteller

Ben jij de enthousiaste kletskous of de lyrische leraar? Of herken je je het meest in de gekke professor of de gedreven boodschapper? Ik zal hieronder even kort wat dingen op een rij zetten.

De enthousiaste kletskous

Ben je een verhalenverteller uit deze categorie dan ben je waarschijnlijk vrij extravert en doe je niets liever dan praten. Je kunt goed beschrijven, emotie gebruiken en het lukt je makkelijk om je toehoorders enthousiast te krijgen met je verhalen. Daarnaast improviseer je graag en je geniet van de interactie met je publiek.

Jouw grootste valkuil is dat je te veel wilt vertellen. Je gebruikt te veel details en neigt naar langdradige verhalen. En je hebt daardoor soms moeite met de structuur van je verhaal omdat je de verhaallijn onderweg kwijtraakt. Daarnaast ben je erg afhankelijk van de goedkeuring van je publiek.

De lyrische leraar

Als verhalenverteller uit deze categorie wil je alles wat je weet doorgeven aan de rest van de wereld. En dat lukt. Want je kunt ontzettend goed complexe materie heel simpel aan mij uitleggen. Je bent praktisch en kunt met veel passie je verhaal overbrengen. En je put voldoening uit het weggeven van je kennis en hebt ontzettend veel geduld. Daardoor blijf je me dingen uitleggen tot ik het echt snap.

Je grootste valkuil is dat je zo kunt opgaan in wat je wilt delen dat je vergeet om te kijken of ik er nog bij ben. Soms mis je op te merken dat ik verveeld of in verwarring raak. Je bent visueel ingesteld en gaat voor het perfecte plaatje. En soms draaf je door in wat je allemaal wilt delen en moet je terug naar de simpele basis.

De gekke professor

verhalenverteller gekke professorDe gekke professor is vrij introvert. Maar in je hoofd en hart gonst het van de geweldige ideeën en inzichten die je wilt delen. Je bent praktisch ingesteld en gericht op het resultaat. Het liefst beantwoord je vragen. Dat doe je veel liever dan zelf een verhaal houden.

Je grootste valkuil is dat je verlegen bent. Daardoor blijf je soms te veel op de achtergrond in plaats van naar voren te stappen en te delen wat er in je omgaat. Je kunt soms blijven hangen in het zoeken naar de juiste woorden. En je weet soms niet waar te beginnen omdat je zo veel waardevolle informatie wilt overbrengen.

De bevlogen boodschapper

De bevlogen boodschapper wil vooral één ding: een filosofie, denkwijze of levenswijze met je delen. Verhalenvertellers uit deze categorie willen je helpen om je leven ten positieve te veranderen. Ze worden gedreven door een duidelijke missie.

De grootste valkuil voor deze boodschappers is dat ze hun publiek uit het oog kunnen verliezen. Je bent zo gedreven en zo bezig met het grote plaatje dat je erop moet letten dat je niet te theoretisch of ingewikkeld of zweverig vertelt. Wat helpt is dat je erop let dat je je lezers en toehoorders van details en voorbeelden blijft voorzien.

Je raadt het misschien al. Ik herken me het meest in de bevlogen boodschapper (maar ook wel in de lyrische leraar en de gekke professor, en zelfs in de enthousiaste kletskous). En dat krijg ik ook wel terug, hoor. Dat ik meer met beeldend materiaal mag werken. Dat ik meer voorbeelden mag gebruiken. Om mijn verhaal nog meer kracht bij te zetten. Er blijft werk aan de winkel. 🙂

En jij?

In welke soort verhalenverteller herken jij je het meest? En, herken je de hier genoemde valkuilen? Wat ga je, nu je dit weet, anders doen? Deel het hieronder. Ik vind het fijn om van je te horen.

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.