Selecteer een pagina

Herken je dat? Je wilt zichtbaarder worden. Je wilt het nu écht leren hoe dat moet. En het vooral ook écht doen. Je bent ervan doordrongen dat het erom gaat wie jou kent. Maar je blijft uitvluchten zoeken…. Je weet dat je het anders moet aanpakken, maar het lijkt erop dat je in cirkeltjes blijft ronddraaien. Wat kan je vandaag nog anders doen? Hoe kan je je angst overwinnen? Hoe kan je stoppen met uitvluchten zoeken?

 

Geen uitvluchten meer – ga staan voor jezelf!

Vaak gaat het er niet om dat je nog iets moet leren. Eigenlijk weet je donders goed wat je moet doen. Je hebt het al zo vaak gehoord en gelezen dat je het bijna hardop mee kan zingen.

uitvluchtenWaar het wél om gaat is dat je nog niet helemaal gelooft in jezelf. Ergens voel je dat je de wereld iets te bieden hebt maar tegelijkertijd krijg je het benauwd van het idee daar voor te gaan staan. Want wat als er mensen zijn die kritiek gaan uiten? Wat als je toch nog niet genoeg blijkt te weten en te kunnen? Wat als je afgaat?

Weet je, ik ken die twijfels en die angst heel goed. Ik heb vroeger op de universiteit gewerkt. Ik was bezig met een promotieonderzoek naar het debat over het natuurbehoudsbeleid in Indonesië. ik wist behoorlijk veel van Indonesië maar was toch altijd bang dat ik op een gegeven moment door de mand zou vallen. Dat ik ontmaskerd zou worden als… oplichter. Als ik er nu op terugkijk voel ik veel empathie met de Julia van toen. Ik voel haar angst. En ik weet dat ik het leven voor mezelf toen ongelooflijk moeilijk heb gemaakt. Wat je hier echt kan helpen is dat je leert om met mildheid naar jezelf te kijken.

 

Oefenen

Sta jezelf toe om te oefenen. Je hoeft niet meteen alles perfect te doen. Falen mag. In mijn coachopleiding heb ik geleerd dat falen juist een geweldig cadeau is dat je met open armen mag ontvangen. Stel dat je merkt dat je zichtbaar worden blijft uitstellen. Zodra je dat opmerkt is mijn uitnodiging aan jou: lach erom. “Kijk, ik ben weer lekker bezig, hihi. Mooi dat ik het nu zie!” Precies, dat is hartstikke mooi. Want dat is de eerste stap naar het anders doen, naar groei. De tweede stap is dat je besluit om te gaan oefenen. En de derde stap is actie nemen. Dus:

  1. zien (en in plaats van kwaad op jezelf te worden en je streng toe te spreken, om jezelf lachen ;-))
  2. besluit nemen (yes, ik ga het nu anders proberen!)
  3. actie (dit is de volgende stap die ik vandaag nog neem)

 

Maar het stemmetje blijft…

uitvluchtenJa maar hoe dan? Hoe moet ik dan zichtbaarder worden? Besef goed dat dit stemmetje je angst is. Je blijft denken “ik wil wel, maar ik weet echt niet hoe.”

Hoe kan je het beste met deze angst omgaan? Van de grote mindfulness-leraar Thich Nhat Hanh leerde ik: neem je angst als een kleine baby in je arm, wieg hem rustig heen en weer en kijk er liefdevol naar. Angst kennen we allemaal. Geloof me, allemaal! De vraag is alleen, hoe je ermee omgaat. Word je boos op jezelf? (“Verdorie wat ben ik toch ook een lafaard!”) Probeer je de angst weg te drukken of te ontkennen? (“Ha, dat is iets van vroeger, daar ben ik nu echt overheen.”) Of lukt het je om je angst rustig aan te kijken? (“Ik zie je en ik voel je. Het is goed dat je er bent.”)

 

Angst is waardevol

uitvluchtenMisschien denk je nu: Huh, hoe bedoel je “het is goed dat je er bent”? Hoe bedoel je dat angst waardevol is? Ik vind angst eigenlijk maar irritant. Het remt me. Ik wil ervan af….

Ja, dat vereist misschien even wat toelichting. Angst is heel waardevol. Niet alleen op momenten dat we in levensgevaar verkeren maar ook in een situatie als zichtbaar worden als ondernemer. Want angst laat je in dit geval zien: hier moet je zijn. Hier kan je je comfortzone oprekken, hier kan je groeien. Sinds ik dat doorheb, kan ik angst veel meer waarderen. Natuurlijk geniet ik van fijne momenten in mijn comfortzone. Maar elk gevoel van angst verwelkom ik nu evengoed. Ik ben er dankbaar voor dat angst mij de weg wijst naar waar ik iets te doen heb.

 

Misschien denk je nu: oké, ik ga vanaf nu oefenen om anders met angst om te gaan. Maar…  dan blijft toch nog steeds de vraag naar het “hoe?”?!

Ja. En nee…

 

Elk “Hoe?” met “Ja!” beantwoorden

Ook van mijn coachopleiding heb ik geleerd dat je elke vraag die begint met “Hoe…?” kunt beantwoorden met “Ja!”. Het duurde even tot ik dit goed begreep. Het betekent dat elke vraag over het ‘hoe?” je de mogelijkheid geeft om uitvluchten te zoeken. Want als je niet meteen een antwoord kunt verzinnen, hoef je niet in actie te komen. Je weet immers nog niet hoe… De enige manier om met een grote boog om deze valkuil te lopen is om ‘ja!’ te zeggen tegen actie. Zo weersta je de verleiding om nieuwe uitvluchten te verzinnen.

Elke hoe-vraag geeft je de mogelijkheid om nieuwe uitvluchten te verzinnen.

Zodra je niet meer toegeeft aan de hoe-rem, zal er veel veranderen in je onderneming en waarschijnlijk in je hele leven. Vertrouw erop dat je een creatief wezen bent dat altijd een manier kan vinden om een doel te halen. Elke Hoe-vraag is namelijk ook een uitnodiging aan je creatieve geest. Ik heb bijvoorbeeld het grote verlangen om in de komende jaren de opleiding tot Biodanzaleraar te doen. En ik vertrouw erop dat het “Hoe?” duidelijk zal worden. Met elke kleine stap die ik zet in de richting van mijn doel zal ik een nieuw stuk van de weg zien die me ernaartoe brengt.

Belangrijk is dat je weet wat je doel is en waarom je doet wat je doet. Als het lukt om daarmee elke dag contact te maken, volgt de rest vanzelf.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Laat je het me hieronder weten? Veel dank alvast!

 

NB: Blijf je ondanks alles toch de nodige actie uitstellen om zichtbaarder te worden? Dan kan een coach een goede oplossing zijn. Als coach sta ik naast je en herinner ik je steeds aan je enorme potentie. Ook als jij nog niet 100% in jezelf gelooft, ik zie wie jij bent en wat je in je hebt. En ik zorg ik ervoor dat je het niet alleen hoeft te doen. Meer weten over mijn coaching? Neem dan contact met me op.

 

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.