Selecteer een pagina

Taal is voor mij zo veel. Het is voor mij een middel om mijn gevoelens en gedachten in te vangen en met anderen te delen. Een toegang tot de wereld van anderen: begrijp ik je goed? Inmiddels vind ik het prachtig om ermee te spelen: in het Nederlands, Duits, Engels en zelfs het Indonesisch. Taal is iets belangrijks, zowel zakelijk als privé. Voor iedereen: jong, oud, dik, dun, wit, bruin, het maakt niet uit. Ik gun iedereen om vanuit een gevoel van vrijheid en vol zelfvertrouwen de eerste stappen in een taal te gaan zetten, of gebieden van taal te betreden die tot nu toe gesloten terrein voor je leken. Dat drijft mij als schrijftrainer, taalcoach en leraar Duits. Enne… wat is taal voor jou?

Taal voor bij de lunch

Vandaag ben ik naar een culturele taallunch gegaan. Op het menu stonden gedichten, gedichten schrijven en tomatenlettersoep met een heerlijke sandwich. De lunch was georganiseerd door het roc-nijmegen, de Bibliotheek Wijchen en De Huiskamer in het Mozaïek met als doel om aandacht voor de week van de alfabetisering te creëren.

Het raakt me steeds weer opnieuw dat er nu – in 2017 – 2,5 miljoen (!) volwassen Nederlanders zijn die niet goed kunnen lezen en schrijven. Die zich daar voor een groot deel voor schamen. Dit is voor mij zo onvoorstelbaar! Ook zo onacceptabel… En daar mogen we met z’n allen wel even over nadenken. Ken jij iemand? Wat doe je als je iemand tegenkomt die binnen deze doelgroep valt? Wat zou jij kunnen doen dat mensen in jouw woonplaats, in jouw omgeving de weg weten te vinden naar het roc of de bieb? Of… zou je zelf actief willen worden als taalvrijwilliger? Er zijn talloze mogelijkheden in de bibliotheek, bij Vluchtelingenwerk en noem maar op. Zelf spreek ik bijvoorbeeld al langer regelmatig met mijn Syrische vrienden af om Nederlands te praten.

Een gedicht als toetje

taal toetjeDe beste lunches zijn die waar je ook een toetje krijgt… vandaag kregen we de mogelijkheid om zelf een gedicht te schrijven. De vorm is heel laagdrempelig dus leuk om ook hier te delen. Want zo’n woordgedicht kan iedereen in handomdraai maken en is toch iets heel persoonlijks. Dus wie weet ook een leuk idee voor als je binnenkort iemand met een gedicht voor zijn verjaardag wil verrassen.

Het werkt als volgt: Je kiest een woord dat je aanspreekt, of bijvoorbeeld de naam van degene die je wilt verrassen en zet de letters onder elkaar. Vervolgens schrijf je achter elke letter wat er in je opkomt. Laat je creativiteit stromen. Laat je verrassen. Het gaat om de inhoud, niet om correcte taal. Lees hieronder wat ik vandaag over taal en schrijven schreef.

Taal en schrijven

T alloze pogingen om iets wat je niet kunt beschrijven in woorden te vangen

A anraken soms, of je doel net missen, misschien ook helemaal

A aanmoedigen ook, om gewoon lekker vrij te experimenteren

L iefde gaat stromen, taal verbindt.

 

Een ander gedicht dat ik vandaag maakte  gaat over schrijven:

S tilte opzoeken, diep in mezelf

C reativiteit komt langzaam en krakend op gang

H ard wordt nu zacht, nieuwe wereld gaat open

R ake woorden, vaak wel en soms niet

I k geniet van het proces, steeds weer opnieuw.

J eetje, 1000en ideeën, schier zonder eind.

V rolijk, verdrietig, blij, alles kan.

E n als ik het herlees? Wat gebeurt er dan?

N ieuwsgierig geworden? Spreek me dan aan!

 

Taal en schrijven… het geeft mij heel veel. Bij mijn kinderen zie ik dat zij op school heel weinig schrijven en het taalonderwijs maar saai vinden. “We hebben morgen Nederlands… Boeh!” Zo jammer! Er is een wereld te winnen.

En hoe zit dat met jou? Wat betekent taal voor jou? En wat zijn jouw ervaringen met taalonderwijs en schrijven? Ik ben benieuwd. Laat je het me hieronder in het commentaarveld weten? Alvast veel dank!

En als je een keer over taal en teksten voor je zaak, bloggen, een boek schrijven of creatief schrijven wilt sparren, neem contact met me op. Ik help je graag verder.

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.