Selecteer een pagina

Houd je van sociale media? Of heb je er juist een hekel aan? Of heb je, net als ik, er meer een haat-liefdeverhouding mee? In dit artikel mijn eerste aanzet om beter te begrijpen wat me precies aan sociale media stoort en hoe misschien ook jij hier een betere weg in kunt vinden.

Sociale media: wat zorgt toch voor die haat-liefdeverhouding?

Aan de ene kant zit er in sociale media een enorme belofte. De belofte dat we via deze netwerken makkelijk in contact kunnen zijn of komen met wie dan ook. Met name met de mensen die we graag in ons netwerk willen hebben. En dat we via deze sociale media als ondernemer makkelijk onszelf kunnen laten zien. Mensen die je beloven je hierin te begeleiden schieten als paddenstoelen uit de grond.

sociale mediaAan de andere kant haat ik sociale media. Want zij zorgen ervoor dat ik veel langer dan goed voor me is voor beeldschermen zit. Nog even dit delen, nog even kijken wat er speelt…. De digitale wereld is ineens tot een concurrentie verworden voor de échte wereld.

En bovendien, ik wil helemaal niet alles delen. Soms heb ik er zin in en soms ook echt niet. Net als in het ‘echte leven’ heb ik soms zin in contact met anderen en dan weer niet. Sterker nog, ik voel dankzij de sociale media steeds meer de behoefte om me terug te trekken in mezelf om weer bij mezelf, bij mijn kern te komen. De voortdurende overprikkeling eist duidelijk zijn tol.

Herken je dat?

Angst

Ik denk dat de sociale mediahype bij ondernemers ook angst kan oproepen: Iedereen zit erop, dus als je niet continu online bent, mis je wellicht de boot, loop je omzet mis, etc. … Zelf geloof ik hier maar deels in. Natuurlijk is het goed om daar zichtbaar te zijn waar je potentiële klanten zijn. Maar, sociale media zijn één manier om je klanten te bereiken en zeker niet de enige. Tenminste op dit moment en zolang er nog mensen zijn die net als ik ook offline contact willen hebben. 😉

Begrijp me niet verkeerd, trouwens. Ik zie ook wel dat sociale media juist offline contact kunnen bevorderen. En dat is natuurlijk prachtig. Soms leer je elkaar digitaal kennen en ontmoet je elkaar daarna in het echt. Dat is super. Én: via sociale media krijg je dingen vaak snel en makkelijk voor elkaar. “Wie heeft er nog oude tijdschriften liggen?” postte ik bijvoorbeeld op Facebook en tadá. Binnen heel korte tijd, had ik een hele voorraad bij elkaar. Fantastisch! Én: Facebook, LinkedIn enz. maken het mogelijk om wat voor informatie dan ook heel snel en wijd te verspreiden. Om maar een paar voordelen te noemen…

 

Soms op de rem

sociale mediaEn toch… soms heb ik het nodig om op de rem te trappen. Jij ook? Soms verlang ik intens naar een slakkenhuis waarin ik me even ongestoord kan terugtrekken. Ik beperk mezelf al wel maar heb nog niet de juiste balans gevonden. Heb ik dan toch het verkeerde beroep gekozen?

Nee, ik ben ervan overtuigd dat ik een manier kan vinden die goed voor mij werkt. Dat ga ik de komende tijd onderzoeken en met je delen.

Herken je iets van mijn dilemma? Of juist niet? Laat van je horen. Deel het hieronder in het commentaarveld.

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.