Selecteer een pagina

Radicaal eerlijk zijn… wat is dat? En waarom zijn we dat niet allemaal, en sowieso altijd? Wat houdt ons tegen? En wat kan je helpen om het wel te zijn?

 

Wat betekent radicaal eerlijk zijn en wat houdt je tegen?

Radicaal eerlijk zijn betekent steeds meer je eigen waarheid durven spreken. Je niet langer verstoppen achter een masker. Niet langer koste wat kost willen voldoen aan het beeld dat anderen van je hebben of willen creëren.

Om je een voorbeeld te geven: Natuurlijk maak ik mijn ouders graag blij en trots. Ik weet dat zij graag over hun kinderen opscheppen en dat zij dat graag doen met het ideaalbeeld dat ze van mij hebben: Van hun dochter die met beide benen in het leven staat, goed voor zichzelf kan zorgen, goed vooruit denkt en een goed pensioen opbouwt, gelukkig getrouwd is, een gelukkige moeder is die goed voor haar kinderen zorgt en ga zo maar door. En ik weet dat ik lang niet overal aan dat beeld voldoe. Ik merk dat we het in gesprekken vooral over de aspecten hebben waar ik wél aan hun beeld voldoe. De rest vermijd ik graag. Ik hou hem onder de pet. Want wat ze niet zien, kunnen ze ook niet afkraken.

Afkraken, kritiek leveren, … dat zijn de dingen die mij lang ervan hebben weerhouden om radicaal eerlijk te zijn. Ik kon moeilijk met kritiek omgaan. Want kritiek betekende voor mij een afwijzing van mij als persoon. En wat dan? Kan ik het wel redden als mensen me afwijzen? Moet ik me niet gewoon aanpassen?

Misschien herken je dat? Hoe eerlijk ben jij bijvoorbeeld als ondernemer? Welke aspecten of verhalen van jezelf deel je niet omdat je bang bent dat klanten anders afhaken?

Radicaal eerlijk zijn is je in alles laten zien ook als je denkt dat anderen je daarom minder aardig gaan vinden, kritiek op je gaan uiten, of je misschien zelfs laten vallen.

 

radicaal eerlijkMaar waarom zou je? Wat levert radicaal eerlijk worden je op?

Radicaal eerlijk worden betekent dat je steeds meer lagen van jezelf durft af te pellen. Lagen die iets toedekken, de kern van wie je echt bent.

Om eerlijk te zijn: ik ben nog niet zo lang op dit pad onderweg. Ik heb me lang laten weerhouden. Want ik had te weinig vertrouwen in mezelf: is dit wat ik voel écht wie ik ben? Ik vertrouwde meer op de buitenwereld. Continu was ik op zoek naar aanwijzingen voor wat er van me verwacht werd. Als iemand je je wensen van de lippen kon aflezen dan was ik het wel. Maar ik betaalde er een heel hoge prijs voor. Ik werd onzichtbaar en voelde me vaak waardeloos.

Radicaal eerlijk worden betekent dat je je steeds meer zelf durft te omarmen. Jezelf lief hebt. Blijer bent met jezelf. Dat je gaat staan voor wie je bent. No matter what. Wat is er waardevoller dan dat je alles van jezelf kunt accepteren? Wat kan je blijer maken dan dat alles wat bij jou hoort er mag zijn? Dat is wat ik nu steeds meer aan het ontdekken ben.

Daarnaast betekent radicaal eerlijk worden of zijn dat je steeds meer die mensen gaat aantrekken die echt bij je passen. En dat de mensen die niet (of niet meer) bij je passen afscheid van je nemen. Radicaal eerlijk zijn betekent lef hebben en tonen. Doen waar je in gelooft. Gaan staan voor wie je diep van binnen bent.

 

Mijn droom en wat mij helpt (en misschien jou ook?)

Misschien weet je het al? Ik heb een grote droom: ik wil Biodanzaleraar worden. (Als je op de link klikt kom je op mijn crowdfundingpagina, wees welkom! Hier lees ook meer over waarom ik dit zo graag wil.) Het is mijn droom om na 3 jaar opleiding eerst naast het schrijven met impact en wie weet op termijn alleen nog met Biodanza doorgeven in mijn onderhoud voorzie. Langzaam maar zeker ben ik deze droom met mensen aan het delen. het voelde in het begin heel kwetsbaar. Durf ik zo maar geld te vragen voor een opleiding? Inmiddels heb ik al de eerste donaties ontvangen en voel ik me alleen maar dankbaar.

Maar… niet iedereen is gecharmeerd van mijn droom. Zo ook niet mijn ouders. En toch, vandaag kon ik hun kritische vragen met een rechte rug ontvangen. Dat is nieuw. Ik kon hun bezwaren horen. Ik kon zien dat zij zich zorgen maken over mijn toekomst. Ik kon me ervoor openen en alles binnen laten komen. En het blies me niet omver. Het voelde niet als afwijzing van mij als persoon.

Wat mij helpt is dat ik afwijzingen in een nieuw licht durf te zien:

  • Een afwijzing is potentieel nuttige feedback
  • Een afwijzing is de lakmoesproef: wil ik dit écht? Als ik ga wankelen dan vertrouw ik het kennelijk zelf nog niet voldoende…
  • Een afwijzing is de eerste hobbel van velen die een held in wording moet overwinnen. (Dat zie je in elk heldenverhaal.)

Wat ik zie is dat ik deze keer niet wankel. Ik voel me zo zeker van mijn zaak dat ik er hoe dan ook voor blijf staan. Ik hoor al de muziek van de lessen die ik ga geven. Ik wil dit zo graag dat ik er hoe dan ook ga komen. Vol vertrouwen in mezelf en het universum.

 

En jij?

Waarover ga jij radicaal eerlijk worden? Ik wil je aanmoedigen om het te delen, hieronder of in een mailtje, hoe dan ook. Zet vandaag de eerste (of eerst volgende) stap naar radicaal eerlijk zijn.

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.