Selecteer een pagina

Regelmatig krijg ik de vraag: wat is nou beter? Met de pen schrijven of typen? Lees hieronder een overzicht van de meest gebruikte argumenten voor beide varianten. Je zult merken dat ik een voorkeur voor pen en papier heb, ook al typ ik zelf ook heel veel. Dus ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat (ik vermoed naar typen…) en of je na het lezen misschien toch weer vaker met de hand gaat schrijven.

Met de pen schrijven of typen?

Laat ik voorop stellen: met name professionele schrijvers kunnen zweren bij hun eigen methode. Vorig jaar heb ik naar een aantal uitzendingen van de NTR gekeken waarin Coen Verbraak 6 schrijvers heeft geïnterviewd (Kijken in de ziel: schrijvers). Wat me vooral is bijgebleven is dat iedere schrijver rituelen heeft die hem helpen om deze eenzame klus van een heel boek schrijven te klaren.

En even voor de duidelijkheid: dat geldt dus ook voor jou. Creëer voor jezelf de rituelen die jou helpen! En als zo’n ritueel is dat je per se met een vers geslepen potlood moet schrijven, dan is dat hetgeen wat voor jou werkt.

Maar los van deze rituelen zijn er een aantal argumenten voor het typen en een aantal voor pen en papier die je misschien kunnen helpen om te kiezen.

 

Typen is netter

Deze herken je waarschijnlijk wel. Natuurlijk. Als je typt is elke ‘a’ gelijk gevormd. Je kan niet uitschieten. Je krast niets door. Het tekstbeeld is altijd netjes. En elke fout die je maakt haal je met het toetsenbord net zo makkelijk weer weg.

 

Typen gaat sneller

Ook dit argument hoor ik regelmatig. Ik typ gewoon inmiddels sneller dan dat ik schrijf. Klopt. Dat geldt ook voor mij. En toch. Juist dit snelle heeft ook zijn nadelen zoals hieronder zal blijken.

 

laptop schrijven met de pen of typenTypen is minder vermoeiend

Weet je nog dat je vroeger op school, toen je nog alles met de hand moest schrijven, wel eens last kreeg van kramp? Dat je schrijfhand ineens moe was? Je niet meer verder kon, en eerst even goed je hand moest uitschudden? Typen is gewoon minder vermoeiend voor je handen.

De keerzijde van het lang door kunnen schrijven ken ik echter ook maar al te goed. Ben je ook wel eens te lang doorgegaan? Tot je schouders pijn deden? Het overkomt me inmiddels niet meer zo snel, maar het blijft een punt van aandacht voor iedereen die lang achter de computer zit.

 

Papier kan je niet hacken

Ja, en dan zijn we nu aanbeland bij de argumenten voor het schrijven met pen en papier. Vooral voor dagboeken, wachtwoorden en andere dingen die je per se geheim wilt houden geldt het argument dat je papier niet kunt hacken. Het kan dus veiliger zijn om iets aan papier toe te vertrouwen dan aan je computer. Maar ja, aan de andere kant kan een boekje natuurlijk kwijtraken of gestolen worden, dus ja…

 

Met de pen schrijf je uit je hart

met de pen schrijven of typenHet schijnt dat je met schrijven met de pen andere delen in je hersenen aanspreekt dan als je typt. Dat heeft te maken met wat er allemaal voor nodig is om met je hand te schrijven. Er moet van alles gecoördineerd worden wat ervoor zorgt dat je rechter en linker hersenhelft allebei actief zijn bij het schrijven met de pen. De gelijkmatige beweging van je arm die rechtstreeks met je hart verbonden is, concluderen sommige voorstanders van de pen, zorgt ervoor dat je met de pen eerder vanuit je hart schrijft dan wanneer je typt.

 

Met pen en papier ben je minder afgeleid

Pak een boekje en een pen en ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Uiteraard heb je je smartphone niet bij je. Dat zijn de ideale omstandigheden om lekker te gaan schrijven. Zit je daarentegen op je laptop of computer te werken kan de verleiding groot zijn dat je toch even je mail checkt, en reageert als er een nieuwe Facebook melding binnen komt. Zit je buiten in de tuin en word je aandacht getrokken door een vogel op het dak? Dat soort afleiding kan je je juist helpen om nieuwe ideeën te krijgen.

Geloof je dit verhaal niet? Ik zou zeggen, ga eens experimenteren en kijk of je een verschil opmerkt.

 

Schrijven met de pen werkt ontspannend

Hè, waarom, denk je nu misschien? Schrijven met pen en papier is ontspannend omdat je geen computergeluid hoort en je ogen niet continu naar een beeldscherm worden getrokken. Het effect? Stilte, rust, … en dus ontspanning voor je hersenen. Heerlijk. Geen wonder dat schrijven in zo’n setting ook wel als ontspannings- of zelfs meditatieoefening wordt gebruikt.

 

Schrijven met de pen stimuleert je creativiteit

Weet je nog dat ik hierboven schreef dat typen gewoon minder vermoeiend is omdat je hand niet in de kramp kan schieten? Dit nadeel van met de hand schrijven schijnt een positief effect te hebben op onze creativiteit. Want elke kramp in je hand dwingt je om even te pauzeren. Tijdens deze gedwongen rustpauze lees je vaak wat je tot nu toe hebt geschreven of eventueel al weer hebt doorgekrast. Nu heb je tijd om na te denken, gedachten te formuleren, en nieuwe ideeën te laten ontstaan.

Maar ook onder het schrijven zelf gebeurt er ontzettend veel. In experimenten hebben onderzoekers uitgevonden dat mensen die op hun computer aantekeningen maken van een lezing geneigd zijn om alles zo letterlijk mogelijk op te schrijven. Als je echter met de pen aantekeningen maakt, ben je ondertussen al aan het ordenen, filteren, verbanden aan het leggen en beoordelen van hetgeen je hoort.

 

Ja maar…

…mijn handschrift is echt niet te lezen, sputter je misschien nog wel tegen. Nou, wees gerust. Zolang jij kunt ontcijferen wat je hebt geschreven is dat geen enkel probleem. En bij briefjes voor anderen doe je even extra je best… 😉

 

En dus?

Wat wordt het nou? Met de pen schrijven of typen? Ik zelf houd het op een combinatie van typen en schrijven met pen en papier. Vaak denk ik eerst op papier. En als ik weet wat ik wil schrijven dan ga ik het snel typen. Voor mij werkt deze combinatie geweldig. Maar elke ochtend schrijf ik sowieso met de hand. Gewoon lekker voor mezelf. Zonder afleiding. Puur om te schrijven. Zonder ander doel. En weet je? Het werkt écht ontspannend, bijna als een soort meditatie.

En hoe zit het met jou? Welk argument spreekt jou aan, wat overtuigt jou? Ik kijk ernaar uit om je commentaar hieronder te lezen!

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.