Selecteer een pagina

Dit is het eerste artikel in mijn nieuwe rubriek Ondernemende vrouwen in de schijnwerpers. Hier bied ik ondernemende vrouwen de mogelijkheid om hun verhaal met mij en jou te delen. Vandaag lees je het verhaal van creatieveling Mariam Bentum.

Het is vrijdagochtend. De computer staat aan en al snel komt de skypeverbinding tot stand. Ik spreek met Mariam Bentum van Mariam’s Creations recycle and create. Mariam heeft donker haar en mooie donkere ogen die warmte uitstralen. Mariam is ook `what you see is what you get´. Het hoeft niet mooier te zijn dan het is. En: gewoon doen. In je eigen tempo. Puur, mooi en inspirerend tegelijk.

Mariam’s boodschap is:

Je kunt écht zelf iets doen voor het milieu. Dat hoeft niet zo serieus, maar kan op een leuke creatieve manier. Je kunt altijd weer juweeltjes maken van dingen die je wilt weg doen.

Hier is het verhaal van Mariam Bentum:

Het is begonnen met een nepleren jas

Mariam Bentum“Overdag schrijf ik veel blogs, en ik handwerk veel. Dat laatste heb ik altijd al gedaan. Voor lezen kon ik niet echt de concentratie opbrengen, voor handwerken wel. Ik recycle graag. Dat heb Ik van mijn ouders meegekregen. Zij waren eigenlijk ook altijd bezig met repareren en hergebruiken. Ze gooiden nooit dingen weg. Mijn vader heeft vlak voor zijn dood nog een mooi fietsje voor mijn dochter in elkaar gezet. Hij was er goed in om van iets lelijks iets moois te maken.

Mariam BentumIk bewaar ook graag dingen. Maar ik merk ook dat ik kritischer word bij het kopen: heb ik dit écht nodig, vraag ik me dan af. En mijn man trekt soms ook een grens. En dat is ook wel goed. Alles bewaren kan niet, dan wordt het straks chaos in ons huis. Sommige programma’s op tv (zoals Mijn Leven In Puin! en Life Laundry) stimuleren me ook om af en toe dingen weg te gooien!

Mariam BentumHet is allemaal begonnen met een nepleren jas die ik had gekocht en die mijn dochter niet paste. Meestal sloop ik de rits uit alles wat weg kan, want die komen altijd van pas. Maar nu keek ik ook naar de voering en dacht ‘best grappig eigenlijk’. En er was een andere jas die mijn dochter heel graag droeg maar niet meer paste. Ik wilde de herinnering graag vasthouden. Uiteindelijk heb ik uit die 2 jassen een tas gemaakt.

Inspiratie

Ik laat me ook inspireren door websites als nudge. Hier vind ik veel interessante informatie over hoe je beter kunt zorgen voor het milieu. Het laatste artikel ging bijvoorbeeld over onze plastic voetafdruk. We moeten echt minder plastic afval produceren. En van het plastic dat we toch nog gebruiken, kunnen we nog mooie en functionele dingen maken. Bijvoorbeeld van het plastic ringetje om petflessen. Dat kan je omhaken en vervolgens als fotolijstje gebruiken. Ik bedenk dit trouwens niet allemaal zelf. Er komen ook veel mooie voorbeelden op google+ en Pinterest langs.

Mariam BentumHet geeft me een kick als het lukt om te maken wat ik in mijn hoofd heb. En als andere mensen het vervolgens dan ook leuk vinden. Ik krijg er veel energie van dat mensen enthousiast zijn over de spullen die ik maak. Alles wat ik deel op mijn Facebookpagina bijvoorbeeld, daar krijg ik mooie reacties op. En dat helpt me enorm bij het ondernemen.

Ik dacht: ik doe gewoon wat zij doet

Ik ben in augustus 2015 begonnen met bloggen. Er was een kennis die me aanraadde met WordPress te bloggen. Voor WordPress moet je een domein aanvragen en heb je hostingkosten. Dat wou ik niet omdat ik nog geen omzet draaide. Ik ging daarom eerst maar eens oefenen met Blogger. Dan hoef ik er nog geen geld in te investeren en zie ik wel hoe het loopt. Ik had één groot voorbeeld: Joke Lindeman. Zij heeft al meer dan 6 miljoen bezoekers gehad in 6 jaar. Ik dacht, ik doe gewoon wat zij ook doet. Wat ik daarbij heb geleerd is dat het er vooral om gaat dat je enthousiast bent. Het interesseert mensen niet echt hoe sjiek je website eruit ziet. Als je maar enthousiast bent. En: veel met links werken. Dat werkt ook. En alles wat je doet delen op sociale media: Twitter, Instagram, Facebook, waar dan ook. Inmiddels heb ik zelf 70 blogs geschreven en heb ik al meer dan 35.000 bezoekers gehad. Daar ben ik echt trots op.

Bloggen in 3 talen

Ik blog nu in 3 talen: Nederlands, Engels en Duits. Het mooie is dat daardoor mensen over de hele wereld mijn stukken lezen. Ze zitten in de Verenigde Staten, Latijns Amerika, in Duitsland, over heel Europa. Door mijn blog en mijn pitch op Facebook was ik gevraagd om workshops te geven. Dat is me komen aanwaaien. Heel erg leuk. Zaterdag 4 maart gaf ik twee recycle workshops. Ik vond het ook wel een beetje spannend. Maar vooral leuk. Uiteindelijk wil ik graag een online programma opzetten. Maar dat komt later.

Mariam BentumIk heb vaste themadagen op mijn blog. Zoals de poppendag op dinsdag. Ik blog dan en link ook met andere bloggers. Ik deel ook nieuws op poppengebied zoals nieuwe haakpatronen die uitkomen en lopende CALs. (Voor de liefhebbers: CAL is de afkorting van een Crochet Along. Bij een CAL komt er bijvoorbeeld elke week of maand een deel van een patroon online via een website, blog of Facebook. Iedereen kan dat deel dan haken en als er dan iets niet lukt kun je dat vragen.) En er zijn voor haakgroepen op Facebook op bepaalde dagen reclamedagen. Dan mag je reclame maken voor je blog of je Facebookpagina. Daar maak ik graag gebruik van.

Soms komt er ook iets tussen bij het bloggen. Dat gaat dan voor. Zoals de workshops bijvoorbeeld. Ik heb ook geleerd dat het niet werkt als ik blogs schrijf als ik moe ben. Die worden dan toch minder gelezen. Dat had ik uit een webinar van ondernemerscoach Nynke van der Lek. En het klopt echt.

Alles zelf – in mijn eigen tempo

Ik bouw en doe alles zelf. En ik doe alles in mijn eigen tempo. Ik heb eerder meegedaan met de 99 powervrouwen van Lucinda Douglas, maar voor mij lag dat tempo te hoog. Ik liep al snel achter. En werd behoorlijk moe. Nu luister ik goed naar mijn lichaam.

Wat ik moeilijk vind aan het ondernemen zijn marketing en verkopen. Hoe krijg ik wat ik aanbied aan de man? Hoe moet ik zeggen wat ik ervoor vraag? De meeste mensen willen alles gratis. Ze vinden zelfs 5 euro voor een haakcafé met thee en koffie en zelfgebakken cake te veel. Maar dat is het niet. Ik krijg dan stemmetjes in mijn hoofd: Waar doe ik het allemaal voor? Ik wil graag werken met mensen die niet alles gratis willen. Die wél bereid zijn om er iets voor te betalen. Die het op hun waarde weten te schatten. Ik blijf uitproberen wat werkt.

Voor de rest vind ik ondernemen echt een feest. Vooral ook omdat veel mensen met me willen samenwerken. Dat geeft zo veel energie. Ik word er blij van.”

En jij?

Dit is het verhaal van Mariam Bentum. En jij? Welke lessen van Mariam inspireren jou? Wat ga je ermee doen? Deel het hieronder in het commentaarveld.

PS. Wil je ook in de schijnwerpers gaan staan? Stuur me een mailtje!

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.