Selecteer een pagina

Een lezing houden? Klinkt eng… nee… mij niet gezien…! – Is dat je eerste reactie? Lees dan zeker verder! Want in dit artikel vertel ik je waarom je een lezing moet houden, waarom JIJ een lezing moet houden, waarover je een lezing kunt houden, waar en voor wie, en hoe je je kunt voorbereiden op je lezing.

Waarom een lezing houden?

In een eerder artikel heb ik geschreven dat een lezing houden één van de manieren is om meer klanten te vinden. Maar er zijn meer goede redenen om een lezing te houden: je wordt zichtbaar niet alleen op de locatie maar waarschijnlijk ook in de media die over de bijeenkomst waar je hebt gesproken gaan berichten. Daardoor weten mensen je beter, sneller en makkelijker te vinden. Ze kennen nu je naam, weten wat je doet of waarom ze je moeten kennen en hebben waarschijnlijk ook al iets gehoord over jouw visie en werkwijze. Kortom: ze weten nu waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Een bijkomend voordeel is dat je door elke lezing die je geeft steeds meer als expert wordt gezien. De expert op jouw gebied. De expert waar ik als klant moet zijn!

lezing houdenWaarom moet JIJ een lezing houden en waarover?

Juist, jij! Ja, ik bedoel JOU. Geloof me, iedereen heeft iets interessants te vertellen! Ook jij!

Valt er bijvoorbeeld iets interessants of iets nieuws over je werkgebied te vertellen, bijvoorbeeld nieuwe wetenschappelijke inzichten? Valt je in je praktijk op dat mensen die willen afvallen altijd in dezelfde valkuil stappen en heb jij daar iets op gevonden? Ben jij ervaringsdeskundige, bv. op het gebied van pesten, en werk je nu als coach om pesten bespreekbaar te maken? Heb je een boek geschreven, ben je auteur? Werk je niet alleen om steenrijk te worden maar geef jij een deel van je inkomsten aan een goed doel? Heb jij een visie op het leven, of een missie die je nastreeft? Waarom doe jij wat je doet?

Dit zijn allemaal mogelijke redenen waarom juist JIJ een lezing moet houden. Je bent hier niet om je te verstoppen. Je bent hier om jouw visie, talenten en kennis met de wereld te delen. En, mocht je daar aan twijfelen, dat kun je!

Hierboven staan al veel ideeën waarover je een lezing kunt houden. Als je wilt dat het door de media wordt opgepikt is het handig om van te voren na te denken over welk onderwerp nieuwswaarde heeft. En… als je wilt denk ik graag met je mee over concrete onderwerpen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met me op!

lezing houden bibliotheekWaar en voor wie kun je je lezing houden?

Er zijn meer organisaties dan je denkt die steeds op zoek zijn naar interessante sprekers. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, buurtcentra, maar ook aan organisaties, clubs en verenigingen, zoals de Rotary, Lions Club, Plattelandsvrouwen, Ouderenbond, allerlei netwerken, beroepsverenigingen, etc. Het kan gaan om je directe doelgroep maar ook om breed geïnteresseerde mensen die weer mensen uit je doelgroep in hun eigen netwerk hebben.

Je hoeft echt niet in een groot theater te beginnen! Bouw het lekker rustig op. Begin voor een kleine groep, leer van wat goed ging en wat minder, en blijf doorgaan.

Hoe bereid je je voor op je lezing?

Je voorbereiding heeft veel te maken met wat de organisatie voor wie je gaat spreken van je verwacht. Deze vraag zou ik altijd bespreken in een voorbereidend gesprek.

Voorbereidend gesprek

Natuurlijk heb je zelf ideeën over de lezing die je wilt geven maar het is heel belangrijk om van tevoren af te tasten wat er van je verwacht wordt. Dingen die ik altijd zou bespreken zijn

  • hoeveel tijd je ter beschikking hebt
  • wie het publiek zal zijn en waar hun belangstelling naar uit gaat
  • of er specifieke punten zijn die de organisatie graag aan bod wil laten komen
  • hoe het programma van de hele bijeenkomst eruit gaat zien
  • wie jou gaat aankondigen (bedenk van tevoren: hoe wil je dat men jou aankondigt?)

lezing houden mindmapInhoudelijke voorbereiding

Ik begin vaak met een mindmap. In het midden staat dan het thema waar de lezing over moet gaan. En daar om heen alle onderwerpen die hiermee te maken hebben en die je wilt bespreken. Bereid je presentatie goed voor. Doe wat jou daarbij het beste helpt: wil je helemaal uitschrijven wat je wilt vertellen of volstaan een paar trefwoorden? Alles is goed.

Als het skelet van je lezing staat kan je verder gaan finetunen. Welke verhalen kan je gebruiken om je verhaal ook echt te laten landen bij je toehoorders? Bedenk dat mensen pas wakker worden als je iets in een verhaal presenteert. Verhalen zijn 1000 keer belangrijker dan een powerpoint presentatie!

Weet je wat je wilt vertellen? Ga dan oefenen, eerst een paar keer voor de spiegel en later, als je wilt, voor je partner of een vriendin. Wen aan je eigen stem. Praat rustig en laat pauzes vallen. Controleer of je binnen de afgesproken tijd blijft.

Wat neem je mee?

Is er iets dat je aan je toehoorders wilt uitdelen? Dat kan een korte (!) samenvatting zijn, een boekje, (visite)kaartje, tegoedbon voor een proefsessie, … wat dan ook.

Wil je dat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Neem dan een lijst mee waarop mensen hun naam en emailadres kunnen achterlaten. Eventueel kan je hen verleiden door in ruil daarvoor de samenvatting van je lezing te mailen of iets anders wat interessant voor hen is.

Heb je een banner van je bedrijf? Leuk om die mee te nemen natuurlijk!

Neem verder alles mee wat jou laat relaxen en ervoor zorgt dat je er vol zelfvertrouwen kunt staan: deo, pepermuntjes, mascotte, fans…

En…?

Begin je langzaam al een beeld te krijgen van hoe het zal zijn als jij een lezing gaat houden? Laat me hieronder weten welke ideeën zich bij je beginnen te vormen, maar ook waar je nog over twijfelt. Ik denk graag met je mee!

 

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.