Selecteer een pagina

De kern, hoe pik je die eruit? Deze vraag kreeg ik vandaag over het schrijven van de over mij-pagina. “Over mezelf en ook over wat ik doe valt zo veel te zeggen…, hoe pik je daar de kern uit en hoe verwoord ik dat zonder in algemeenheden of clichés te vervallen?” Een mooie vraag om twee blogs aan te wijden. Het artikel vandaag gaat over hoe je bij de kern van je verhaal komt. Volgende week lees je hoe je  ervoor zorgt dat je clichés vermijdt.

Hoe kom je bij de kern?

Hoe doe jij dat, komen bij de kern? Ik doe dat – hoe kan het ook anders – door dingen op te schrijven. En dan bedoel ik geen lap tekst of een artikel, maar meer …ja, ik denk op papier. Wat me daarbij helpt is om een vraag midden op een leeg vel te zetten. En dan is het aan jou welke vraag dat voor jou is. Welke vraag kan jij verzinnen die je naar je kern leidt?

Een paar voorbeelden:

  1. Wat vind ik écht belangrijk?
  2. Waarom ben ik eigenlijk ooit met dit werk/bedrijf begonnen? Waar droomde ik van?
  3. Waar geloof ik in?
  4. Wat is voor mij heilig?
  5. Op welk vlak ben ik niet bereid tot compromissen?
  6. Wat wil ik brengen?
  7. Waar gaat het mij om?
  8. Waarvoor mag je me altijd wakker maken?
  9. Wat zorgt ervoor dat ik elke dag blijf doorgaan?
  10. Wat drijft mij?

 

Pauze voor je criticus

afbeelding criticusAls je je deze vragen stelt kom je waarschijnlijk snel bij de kern van je verhaal. Belangrijk is dat je onder het schrijven even je innerlijke criticus een pauze gunt. Laat de woorden dus gewoon stromen. Laat de pen het werk doen. Er is geen goed of fout. Alles wat in je opkomt mag je opschrijven. En als er niets meer komt, stop je even en leg je de pen neer. Lees nu aandachtig door wat er allemaal staat geschreven. Bij welke kreten, woorden, of zinnen voel je een duidelijk ‘JA!’ ?

Nou precies, dat is de kern. Hier gaat het je om. Bij mij is dat bijvoorbeeld:

Ik geloof dat iedereen mooi en waardevol is en dat het zonde is als jij je talenten niet volledig omarmt en ze aan de wereld toont. Ik wil van betekenis zijn en mensen versterken en met elkaar verbinden. Ik wil harten openen. Jouw hart opdat je je eigen waarde helemaal kunt voelen en je je durft te geven en het hart van jouw publiek zodat ze jou helemaal kunnen ontvangen.

 

Doe het écht

En jij? Ik wil je uitnodigen om nu te gaan zitten en op papier te gaan denken. Wat is jouw kern? Ik vind het fijn als je het hieronder in het commentaarveld opschrijft.

Doe het ook echt! Niet later, maar nu. Pas als je deze oefening echt doet, werpt hij zijn vruchten voor je af. En hoe vaker jij verwoordt waar het jou om gaat des te duidelijker je verhaal wordt. Oefening baart kunst, ook hier. En misschien denk je: ach, waarom zou ik hier mijn verhaal delen? Vraag je dan eens af waarom je aarzelt… Waar blokkeer je? Wat houdt je tegen? Hoe meer mensen weten wat je doet des te beter. Of ben je bang voor teveel klanten?

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.