Selecteer een pagina

Je lezer sukkelt graag in slaap. Lezen van een beeldscherm is extra vermoeiend. Maar jij wilt graag dat je lezer leest wat jij schrijft. Hoe doe je dat? In dit artikel geef ik je 7 gouden tips.

Je lezer wakker houden

Nu denk je misschien: nou, als ik ervoor moet zorgen dat mijn lezer niet in slaap valt, dan ga ik gewoon af en toe schreeuwen, dan schrikt die wel weer wakker. Hmmm… zou jij dat fijn vinden? Nee, schreeuwen, dat is niet zo’n goed idee. Toch zie ik het nog wel eens langskomen. Mensen die schrijvend schreeuwen. MET HOOFDLETTERS. OF MET VETTE HOOFDLETTERS. OF MET VETTE CURSIEVE HOOFDLETTERS, EN SOMS ZELFS OOK NOG ONDERSTREEPT EN MET HEEL VEEL !!!!!!!!!!!!!! Doe maar niet. Het leest namelijk niet prettig. Pas liever één of meer van mijn tips toe:

1 Verras je lezer

lezer wakker houden

Mijn Indonesisch gastgezin en ik in 1987

lezer wakker houden

Mijn gastouders 2016

lezer wakker houden

Mijn lieve zus en haar man 2016

Toen ik 16 was ben ik voor een jaar naar Indonesië gegaan. Het was min of meer toeval dat ik daar belandde. Ik had me opgegeven voor een jaar in het buitenland en werd op een dag gebeld: wil je over een maand naar Colombia vertrekken of over 10 maanden naar Indonesië? … Ik kan nog wel even doorgaan. Maar misschien is dit al genoeg. Heeft dit korte verhaal je verrast? Schrijf iets op wat je lezer nooit van je zou verwachten.

2 Gebruik humor

Vind jij Fokke & Sukke ook zo hilarisch? Humor, grapjes en zelfspot zorgen ervoor dat we beter luisteren. Het is niet voor niets dat kinderen vooral leraren die grapjes maken goede leraren vinden. Dit is trouwens een absoluut leerpunt voor mezelf. Maar ja, wat wil je, ik ben geboren Duitse…

3 Schrijf scanbaar

Ik heb het al wel eens eerder genoemd. Scanbaar schrijven zorgt ervoor dat je lezer snel weet waar je tekst over gaat en wat zij interessant vindt om grondig genoeg te lezen. Omdat je je lezer uitnodigt om je tekst in sneltreinvaart te overzien, blijft zij wakker. Meer informatie over scanbaar schrijven vind je in mijn Checklist voor webteksten.

4 Gebruik verhalen

Er was eens een onderneemster die grote plannen had. Zij had veel in huis om haar plan werkelijkheid te laten worden. Maar iets zat haar in de weg. Ze wist niet hoe ze over die blokkade heen kon komen. Tot ze op een dag ontdekte… en ze leefde nog lang en gelukkig. In principe is elk verhaal ongeveer zo opgebouwd. We groeien op met sprookjes en dat is niet voor niets. Alles wat we als verhaal horen, blijft in ons geheugen hangen. Zo werken onze hersenen nou eenmaal.

5 Spreek je lezer direct aan

Weet je, het is eigenlijk heel makkelijk om je publiek in je teksten direct aan te spreken. Schrijf alsof je met mij in gesprek bent. Stel af en toe een vraag. Of vind je dat raar? Zodra ik dat vraag, ga je onbewust of bewust nadenken en op zoek naar een antwoord. Leuk, hè?!

6 Plaats één of meer afbeeldingen in je tekst

Plaatjes breken de tekst en activeren andere delen in je hersenen dan tekst. Zodra je afbeeldingen plaatst, wordt je tekst minder saai. En dat houdt mij wakker!

7 Heb het over problemenlezer wakker

Je schrijft omdat je je boodschap aan je lezer wilt overbrengen. Maar zij valt in slaap, haakt af en klikt weg. Dat is het probleem dat de basis vormt voor dit artikel. Ik hoor soms onderneemsters zeggen dat ze er niet van houden om over problemen te schrijven. Want zij zijn positief ingesteld en optimistisch van aard. Ha, dat ben ik ook. Maar of je het leuk vindt of niet, problemen activeren onze hersenen. Het is niet voor niets dat elke film en elk boek over een probleem gaat. Ook nieuwsuitzendingen bestaan voor 90% uit slecht nieuws en dus problemen. Kennelijk vinden we al het andere gewoon saai.

Nou, vertel, wat vind je een goede tip? Welke ga je binnenkort zelf toepassen? Deel het onderaan deze pagina bij de reacties.

En heb een fijne dag en schrijf-ze!

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.