Selecteer een pagina

Een interview? Zit je soms met je handen in je haar omdat je niets kan bedenken om over te bloggen? Lees dan snel verder. Een (reeks) interview(s) afnemen is een mooie manier om 1 of meer blogartikelen te produceren. Je kunt bijvoorbeeld je klanten interviewen, collega’s, of experts op jouw vakgebied. Ik interview graag en veel. Bijvoorbeeld ook als je help met het schrijven van je teksten. Daarom deel ik in dit artikel graag een paar tips met jou voor een leuk interview.

Een leuk interview

De laatste tijd krijg ik steeds meer complimenten voor de interviews die ik afneem. Van de mensen die ik interview krijg ik terug dat ik een ontspannen sfeer weet te creëren, leuke vragen stel en na het interview precies de toon van het gesprek weet te vangen. Laatst schreef Anneke bijvoorbeeld:

Goedemorgen Julia,

Ik herken mezelf zeker in de tekst. Het mooie is dat je mijn woorden en intentie hebt kunnen vangen en verbinden.
Zeer bedankt daarvoor.
Ik heb verder geen opmerkingen.
Was vooral bijzonder verrast over de jou fijne manier van interviewen.

 

interviewWat is er leuk aan interviewen?

Misschien is het idee om iemand te interviewen nieuw voor je en vraag je je af wat er hemels naam leuk aan kan zijn. Ik geniet altijd van het interviewen. Het is voor mij een mooie gelegenheid om je beter te leren kennen. En niet onbelangrijk: stiekem ben ik een heel verlegen typetje (het wordt minder, gelukkig;-)) en dan is een interview heel fijn. Het geeft me namelijk de legitimatie om je schaamteloos het hemd van het lijf te vragen. Als interviewer heb ik de touwtjes in handen en bepaal ik waar het gesprek heen gaat en hoe lang het duurt. Best een comfortabele positie, vind je niet?

 

Hoe bereid ik me voor op een interview?

Alles begint natuurlijk met bedenken wie je wilt interviewen. Zoals gezegd, zou je kunnen denken aan je klanten, collega’s of experts op je vakgebied. In principe is iedereen geschikt om te interviewen, zeker als je het interview later in een tekst uitwerkt. Een tip: iemand met een uitgesproken mening doet het altijd goed. Want hoe uitgesprokener iemand is des te groter de kans dat je interview ook echt gelezen wordt.

Als je weet wie je wilt interviewen, wordt het tijd om een afspraak te maken. Is het mogelijk iemand live te spreken, spreek dan bijvoorbeeld in een rustig café af. Maar ook een interview via skype is een aanrader. Telefonisch kan iets lastiger zijn omdat je dan de lichaamstaal van je tegenover ontgaat.

Heb je je afspraak op zak? Dan adviseer ik je om jezelf allereerst 2 vragen te stellen:

  1. Wat is het doel van het interview?
  2. Wat vinden mijn klanten/de lezers interessant?

Met deze vragen in het achterhoofd bereid ik een aantal vragen voor die ik sowieso wil laten beantwoorden.

 

interviewTijdens het interview

Tijdens het gesprek volg ik mijn nieuwsgierigheid. Natuurlijk heb ik van tevoren over een aantal vragen nagedacht. Maar die dienen tijdens het gesprek alleen als houvast.

Wat mij altijd helpt is om alles op te merken wat er tijdens het interview gebeurt. Voel ik in het begin zenuwen? Dan benoem ik dat. Heb ik het gevoel dat we te ver zijn afgedwaald, dan zeg ik dat gewoon. Hoe menselijker ik mezelf opstel des te meer ik degene die ik interview de ruimte geef om ook menselijk te zijn. En dat is het fijnst. Je wilt immers geen pop of robot interviewen maar een mens!

Ik maak trouwens tijdens het gesprek zo veel mogelijk aantekeningen. Ik heb ook wel eens een gesprek opgenomen maar dat is geen aanrader. Je moet dan immers het hele gesprek nog een keer beluisteren. Als je gaandeweg aantekeningen maakt, dwing je je hersenen al tijdens het gesprek om te filteren welke informatie belangrijk is.

 

Na het interview

Als het gesprek is afgelopen, probeer ik zo snel mogelijk de tekst uit te werken. Nu zit immers nog alles goed in mijn geheugen. Als ik een dag wacht, kan dat al weer heel anders zijn. Voordat ik begin te schrijven probeer ik de hoofdthema’s bloot te leggen en onderstreep ik belangrijke citaten. En dan begint het schrijven…

 

En… ?

Ik ben erg benieuwd of ik je kan inspireren om ook eens iemand te interviewen. Heb je nog vragen? Deel die dan hieronder in het commentaarveld. Ik kijk ernaar uit.

En als je wilt dat ik je interview en op basis daarvan bijvoorbeeld een tekst voor je website schrijf, neem dan contact met me op. Ik bedenk graag samen met jou een passend aanbod voor de juiste prijs.

 

 

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.