Selecteer een pagina

Goede webteksten? Zelf schrijven? Waarom?

goede webteksten

Goede webteksten zijn belangrijk voor je bedrijf. Je webteksten zelf schrijven is misschien nog belangrijker. In dit artikel lees je waarom ik dat vind.

Het belang van goede webteksten

Je website is je online visitekaartje. Hier maken mensen die toevallig op je website komen kennis met jou. En dan is de eerste indruk vaak net zo bepalend als bij een live ontmoeting.

goede webtekstenEen website maakt vooral een goede indruk als hij duidelijk is. Kan ik meteen zien waar je website over gaat? Kan ik in één oogopslag zien wat jij voor mij kunt betekenen? Kan ik makkelijk vinden wat ik zoek? Haal maar eens je laatste surf-moment naar een onduidelijke website terug. Meestal ben je daar net zo snel weer vertrokken als je er was gekomen.

Mensen die je op een netwerkbijeenkomst hebt ontmoet hebben al een eerste indruk van je maar kijken vaak ook nog op je website om te kijken welk bedrijf achter jou schuil gaat. Zij willen vooral kijken of hun beeld van jou klopt. Zij zoeken dus bevestiging voor de goede indruk die jij live hebt gemaakt. Het goede nieuws is: jij hebt dus al een goede indruk gemaakt. Des te belangrijker is het dat je website dat beeld versterkt. Spreek je op die website dezelfde toon als in het echt? Komt de informatie op je website overeen met wat je tijdens het gesprek hebt verteld? Of staat hier ineens een hele andere pitch?

Maar – hoor je jezelf nu misschien denken – zijn teksten nog wel belangrijk in een tijd dat mensen steeds minder lezen en vooral geprikkeld worden door beelden? Mijn antwoord hierop is: Ja! Video is mooi, en foto’s zijn mooi. Zij helpen om de afstand die de computers tussen ons creëren te verkleinen. Want zij laten niet alleen woorden zien maar ook hoe jij kijkt, lacht, beweegt, praat enz. In tegenstelling tot alleen tekst brengen zij dus ook een stuk van je lichaamstaal over. Maar alleen een video of foto’s op je website volstaan ook weer niet. Tekst, video’s en foto’s vullen elkaar aan. Goede webteksten zijn als het fundament en de muren van een gebouw. Video’s en foto’s zijn als de verf, het behang en de vloerbedekking.

Waarom je webteksten zelf schrijven?

Laatst vroeg iemand aan mij of ik een sollicitatiebrief voor hem wilde schrijven. Ik wist meteen dat ik dat niet wilde en ook niet kon. Ik geloof heilig in zelf je teksten schrijven. Maar waarom? hoor ik je denken. Er zijn toch zat tekstschrijvers die juist daarmee hun brood verdienen? Ja, dat klopt. En toch geloof ik erin dat jij de beste teksten voor je website kan schrijven. Simpelweg omdat jij jij bent.

Super ondernemer Nisandeh Neta van Open Circles waar ik veel van heb geleerd pleitte er vaak voor om van alles uit te besteden. Maar één ding bleef hij zelf doen: zijn blogteksten schrijven. Want hij weet als geen ander dat communicatie met je klanten gaat over zelf praten, schrijven en jezelf laten zien.

Teksten brengen je persoonlijkheid over

Jij hebt een gevoel bij wat je wilt en wat je doet. Jij weet – in ieder geval onbewust – waarom je doet wat je doet. Jij hebt je eigen taal, je eigen toon. Teksten brengen je eigen persoonlijkheid over. Jij geeft woorden aan wat je voelt, wat voor jou belangrijk is. Je verwoordt wat je wilt bereiken en hoe je tegen je vakgebied aankijkt. Het is al moeilijk genoeg om je gevoel in woorden te vangen. Dus hoe veel moeilijker moet het voor iemand anders zijn om jouw gevoel in zijn of haar woorden te vangen? De enige truc die  een tekstschrijver kan helpen is om je te interviewen en zoveel mogelijk van jouw eigen woorden te gebruiken. Maar waarom zou je dan niet meteen zelf schrijven?

Het zelf schrijven kan je ook juist helpen om je gedachten te ontwikkelen. Om helder te krijgen wat je denkt en wat je vindt dat er moet gebeuren. Ik noem dat ‘denken op papier’. Denken op papier werkt niet alleen bij een brainstorm of het maken van een mindmap. Ook als je begint te typen of je pen op het papier zet kan je in hele zinnen denken. Daarbij maakt het niet uit hoe mooi die zinnen zijn. Het gaat er puur om dat je alles opschrijft wat er in je opkomt. Ook al je vragen en twijfels kan je op die manier helder krijgen en beantwoorden.

Mensen willen jou leren kennen, ze kopen van jou. Het is niet voor niets dat de meeste mensen snel je over mij pagina lezen. Ze willen gewoon weten wie je bent. En hoe mooi is het als je teksten op elke pagina en in elke blog jou ademen. En als je bezoekers je persoonlijkheid in elke tekst terug kunnen vinden.

Ploeteren of blij worden van je teksten?

goede webtekstenIk weet dat veel ondernemers en onderneemsters worstelen met het schrijven van hun webteksten. Als ze het zich kunnen veroorloven besteden zij het schrijven het liefst uit. Het resultaat is helaas vaak niet zo dat ze er zelf blij van worden en soms zelfs ronduit slecht. En dat is zonde!

Misschien ploeter ook jij, blijf je de teksten op je website herschrijven en raak je er steeds meer door gefrustreerd. Misschien worstel je zelfs zo veel dat je het schrijven maar blijft uitstellen. Misschien heb je er inmiddels een enorme weerzin tegen ontwikkeld….

Zelf goede webteksten schrijven maakt je sterk en onafhankelijk. Je hoeft niet voor elke aanpassing, voor elk nieuw tekstje naar je tekstschrijver te gaan. Want jij kunt het zelf! En als je het nu nog niet kunt of nog niet het vertrouwen hebt dat je het kunt dan wil ik je daar graag mee helpen.

Wil je meer weten over hoe ik jou kan helpen om goede webteksten zelf te leren schrijven? Lees dan hier verder over mijn cursus webteksten schrijven.