Selecteer een pagina

Flexwerken op een mooie, inspirerende locatie staat voor mij voor de luxe kant van het ondernemen. Met mijn laptop kan ik letterlijk overal zitten en schrijven. Bij een strategiesessie van het netwerk Seats4Silence (hierna S4S) afgelopen februari in Utrecht kreeg ik het idee om alle locaties een keer uit te proberen. Hoe is het om hier een dag te werken? Vandaag deel 1: flexwerken op een schip in Wijk bij Duurstede.

Het netwerk S4S is het kleine broertje van co-work/flexwerk-facilitator Seats2Meet. Het is een netwerk van locaties in het groen en bestaat nu zo’n 2,5 jaar. De op dit moment 26 locaties zijn heel verschillend. Wat ze verbindt is de persoonlijke sfeer. “Het is alsof je bij vrienden op bezoek bent” lees ik op de website. De één is meer geschikt voor een coachingsgesprek of om te schrijven terwijl andere zich ook lenen voor workshops.

Flexwerken op een schip in Wijk bij Duurstede

Adres: ms Jeanette, Inundatiekanaal 3, Wijk bij Duurstede

flexwerken op ms jeanetteHet laatste stuk van de reis hiernaartoe was een beetje avontuurlijk. Mijn navigatie stuurde me door allerlei smalle steegjes in Amerongen waar ik uiteindelijk belandde op de Lekdijk. In de verte zag ik mijn doel voor vandaag al liggen: Wijk bij Duurstede. Een prachtig uitzicht! Op de dijk was het voorzichtig rijden geblazen met een aantal tegenliggers die elke bocht op hun duimpje leken te kennen.

Eenmaal gearriveerd in Wijk bij Duurstede parkeerde ik de auto bij de haven en keek om me heen. Wat een prachtige plek. Nu nog het goede schip vinden… Gelukkig zag ik tegenover mij meteen de mooie naam Jeanette voor me opduiken. Op een prachtige dag als deze buiten op een oud vrachtschip mogen werken, dit voelt heel luxe.

Wat een weidsheid

flexwerken op een schip in Wijk bij DuurstedeDe zon schijnt, het is bijna windstil, de lucht is door en door blauw. Eén van de eerste lentedagen van dit jaar. Ik loop naar het schip. De ingang ligt midden in de uiterwaarden. Wat een mooie voortuin. Het toch al sappige groen van het gras steekt nog wat af tegen de kale bomen in de verte. Hier geen gebouwen die je uitzicht bederven. Geen auto´s die de rust verstoren. Hier is alleen weidsheid. De rivier op de achtergrond geeft een gevoel van verbinding en van leven. De eindeloze stroom is hier nabij. Ik draai om en richt mijn blik op mijn werkplek van vandaag. Voor me zie ik wat kippen scharrelen, doe het hekje open en loop op het schip af.

flexwerken op een schip in Wijk bij DuurstedeTerras en salonroef

Schipper Henk Muis staat me al op te wachten en heet me welkom. Voor het schip is een heerlijk drijvend terras. Dit mag je gratis gebruiken. Heerlijk als het straks wat warmer is. Voor de salonroef (een verzonken roef op het achterschip) waar ik nu zit vraagt Henk een kleine bijdrage. Je kunt hem zelfs voor langere tijd huren, bijvoorbeeld als je in rust wilt werken aan je boek.

Elke vierkante centimeter benut

Henk verontschuldigt zich voor de rommel her en der. Hij is het schip nog aan het verbouwen omdat hij binnenkort een half jaar door Frankrijk gaat varen. “De bruggen daar zijn maar 3,5 meter hoog, daarom moet een nieuw, lager dak op mijn stuurhut.” Hoe dan ook, binnen oogt alles heerlijk fris en knus. Bij een tour over het hele schip valt me op hoe hier van elke vierkante centimeter handig gebruik is gemaakt. In de oude vrachtruimte is Henk’s woonruimte met woonkeuken, een heuse bibliotheek, kantoor en werkruimte. Vóór onder het dek, in het vooronder, is ook nog een “kluizenaarscel” met een dubbelbed, een klein schrijftafeltje en een modern badkamertje met douche en wc.

(Even tussen ons: Ik vind de wc op een schip altijd wel een drempel om te gaan varen. Ik hoef eigenlijk niet zo veel te hebben en ben niet gehecht aan luxe, maar het idee om niet ontspannen naar de wc te kunnen staat me tegen. Gelukkig is daar hier absoluut geen sprake van. Alles is modern en fris.)

In het groen en toch van alle gemakken voorzien

flexwerken op een schip in Wijk bij DuurstedeHet buitenseizoen moet nog beginnen, maar het terras oogt al lenteachtig door de narcissen op tafel. Er staat een aantal bomen in het terras. “Die zijn gewoon letterlijk aan komen waaien” vertelt Henk. “Grappig, hè?” In de zomer is het door die bomen heerlijk groen op het terras en zit je lekker beschut. Een oase! En trouwens, de kippen slapen ook in die bomen.

Grappig is dat je hier dus buiten zit en toch van alle gemakken voorzien bent. Wifi hoort er tegenwoordig natuurlijk bij, dus ja, dat is er. Voor mij als schrijver en online ondernemer een absolute must. Verder kun je hier thee en koffie zetten en gebruik maken van het keukentje. Als je hier langer verblijft heb je ook nog een aantal slaapplekken ter beschikking: als je veel van elkaar houdt wel drie. 😉

Liefde voor details

flexwerken op een schip in Wijk bij DuurstedeHenk heeft de S4S-werkplek met veel liefde voor details ingericht. Het schip dateert uit de jaren 20 en de salonroef is in de jaren 50 gemoderniseerd. Dat zie je ook in de inrichting terug. Voor de ramen hangen gordijnen. Er staat een oude zwarte telefoon. De deur naar de badkamer is met glas in lood versierd. De schuifdeur naar de slaapkamer en de keuken met het mooie stenen aanrecht ademen een andere tijd. Er is een schouw met een klein kacheltje. Ook in de winter kan je hier prima werken. Alleen aan het nieuwe houten plafond en de moderne badkamer zie je dat deze ruimte niet zo lang geleden is opgeknapt.

Heerlijk stil

Nu ik hier zo zit te schrijven voel ik het schip zacht op en neer gaan. Eigenlijk zie ik het meer aan de bomen voor het raam dan dat ik het voel. Ook de schattige lampjes boven de tafel gaan zachtjes heen en weer. Het is heerlijk stil op de vogels na die de lente aankondigen. Het enige lawaai dat ik hoor komt uit mijn laptop.

flexwerken op een schip in Wijk bij DuurstedeDe wilgen voor het raam beginnen al wat uit te lopen. Als het straks allemaal groen is, zit je er midden in. Aan de andere kant heb ik uitzicht op de rivier. En op de antieke skyline van Wijk bij Duurstede: een rij huizen op de plek waar al eeuwen huizen hebben gestaan.

Alleen afleiding die ik zelf opzoek

Het werkt hier heerlijk. Er is weinig wat me afleidt behalve als ik er zelf naar op zoek ga. Als je hier een hele dag of meerdere dagen zit, kan je prima struinen door de uiterwaarden. Reken maar dat dat je creativiteit ten goede komt.

Hier is de wereld nog in orde, schiet het door me heen. Voor even waan ik me in het paradijs, ver van de verkiezingsstrijd, diplomatieke rellen met Turkije, en Donald Trump. Flexwerken op een schip in Wijk bij Duurstede: als je je zinnen wilt verzetten, is deze locatie een absolute aanrader. Jammer, dat Henk en zijn ms Jeanette binnenkort een half jaar gaan varen. Anders zou ik hier zeker in de zomer weer komen werken. Maar niet getreurd: tot en met 4 april en vanaf eind oktober kan je hier terecht. Probeer het ook eens uit! Je plek op de ms Jeanette boek je hier op de site van Seats4Silence.

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.