Selecteer een pagina

Flexwerken bij De Zoete Geest is het tweede verhaal uit een reeks verhalen over mooie flexwerklocaties van het netwerk Seats4Silence. Eerder heb ik een ochtend op een oud vrachtschip in Wijk bij Duurstede doorgebracht. Deze keer ben ik bij De Zoete Geest in Noord-Brabant gaan flexwerken. Lees hier mijn verhaal over deze bijzondere locatie aan de Kraaijenbergse Plassen.

Flexwerken bij De Zoete Geest

De Geest 4, Linden, Noord-Brabant

Het is hier heerlijk rustig. Ik hoor ontzettend veel vogels. Lentegeluiden op z’n mooist. Ik zit op een houten bankje voor een oude pipowagen, vrolijk beschilderd, én toe aan een opknapbeurt. Voor me zie ik een mooi weiland. “Hier heeft Corné gisteren een pad in gemaaid. Ik wil er graag het achtvoudige pad aanleggen. In het midden komt een labyrint.” (Even voor de niet-boeddhisten onder ons: Het achtvoudige pad is het symbool voor het pad van lijden naar verlichting.) Midden in het achtvoudige pad staat een wilg. Mooi dat hij mocht blijven staan.

Schrijven met impactNet komt er een groep lawaaierige ganzen overgevlogen. Het is nog vroeg, maar ik voel: vandaag ga ik verkleuren. Het is zulk mooi weer! En ik zit hier heerlijk, uit de wind, in de zon.
Natascha, mijn gastvrouw voor vandaag, heeft me verzorgd met een thee vernoemd naar deze plek: zoete geest. Het is lindenbloesemthee. Inderdaad lekker zoet. Heerlijk.

In de verte zie ik nog een boerderij, achter een haag bomen. … De hond des huizes, Lucy, komt op bezoek. Ik ben vaak bang voor honden, maar voor deze niet. Deze wil alleen maar knuffelen en is vooral op zoek naar luie plekjes in de zon, en soms naar gezelschap.

Plek om te onthaasten

Natascha zit vol mooie plannen. Zij is beeldend kunstenaar, docent beeldende vorming en mindfulnesstrainer. Op deze plek wil ze vooral een stilteplek creëren. Een plek om te onthaasten.

Corné, haar partner, heeft de boerderij zo’n 3 jaar geleden gekocht. Hij zag het allemaal voor zich. Waar nu een prachtig mooi ijzeren hek staat was vroeger een dikke rij bomen, een haag waar niemand doorheen kon kijken. Het huis was lelijk van binnen en compleet verwaarloosd. “Ze hadden er aluminiumkozijnen in gezet!” Het afgrijzen valt van Natascha’s gezicht af te lezen. “De oprit was van beton….” Nu ligt er grind overheen. Gelukkig maar.

Schrijven met impactJe voelt de liefde

Na 3 jaar intensief werk in de avonduren ziet de boerderij er van binnen inmiddels heel anders uit. Mooie houten kozijnen en deuren. Prachtige oude balken. Het hele gebouw ademt nu al sfeer, ook al is nog lang niet alles af. Je voelt de liefde waarmee Corné en Natascha hier bezig zijn.

Schrijven met impactEr is een extra verdieping in de stal gebouwd. Ook daarvoor moet je visie hebben. Corné heeft jarenlang gespaard om deze droom van hem werkelijkheid te kunnen laten worden. Hij werkt ook nu nog overdag in zijn bedrijf – iets met robots. En in de avonduren verbouwt hij de boerderij, creëert hij wat hij al die tijd al voor zich ziet. “Het is een plek die nooit helemaal af zal zijn. Als hij af is moeten we verhuizen”, lacht Natascha. “Zo zijn wij.”

“Corné heeft mij een paar jaar geleden gebeld… of ik hier cursussen wil komen geven. Ik dacht, praten kan altijd. En moet je nu zien. Nu woon ik hier en doen we alles samen. Het is als een droom! We willen een plek creëren om te onthaasten. Een plek waar je verbinding kan maken met jezelf. Innerlijke vrede kan vinden. Het is een plek voor bewustzijn. Voor je geestelijke en fysieke welzijn. Een plek los van de maatschappij. Even weg uit de ratrace. Veilig en mooi. Er is zoveel pijn in de wereld. En die kunnen we niet oplossen. Maar hier kunnen we wél een plek creëren waar je tot rust komt. En dat doen we. – Verbinding. Er zijn. Delen. Daar gaat het ons om. Hier kom je terug bij wat écht belangrijk is.”

Schrijven met impactParadijsje

De theetuin is het eerste wat je ziet als je gaat flexwerken bij De Zoete Geest. Uitnodigend ligt hij erbij en lekker laagdrempelig. Fietsers die hier langskomen, pauzeren hier graag. “Sommige mensen komen hier ook omdat ze even hun verhaal kwijt willen. En dan zeggen ze: Het is hier echt een paradijsje!” … “En soms komt er ook iemand om te studeren”, vertelt Natascha. “Een hele dag lang. Alleen met een kopje thee. Die zie ik dan verder de hele dag niet. Dan denk ik: die is lekker aan het genieten.”

Schrijven met impactIn de tuin voor de boerderij staan veel hoge bomen. Je kunt straks zowel in de zon als in de schaduw zitten. Ook het dakterras voor de workshopruimte op de eerste verdieping biedt bescherming tegen zon en regen.

Bijen en vlinders

“De imker is ook blij met deze plek. Hij gaat achterin het weiland zijn bijenkorven neerzetten. Veel fruitbomen in de buurt staan nu al in de bloei. En, we hebben ook al wat vlinderstruiken geplant. Laatst vertelde me iemand dat hij hier de sleedoornpage had gezien. Een heel zeldzame vlinder. Ik ga hem hierheen lokken!” Haar ogen stralen. Ze kijkt zo blij als een kind, en ook vastbesloten.

Er gaat ook een biologische tuin komen. En de mogelijkheid om hier te koken. “Ik zou het leuk vinden als mensen hier kookcursussen komen geven. Buiten koken. Dat lijkt me geweldig.” Binnen is een mooie eetzaal met een 5 meter lange eikenhouten tafel. “We willen dat mensen met elkaar aan tafel gaan. Niet iedereen voor zich.” Verbinding. Ook hier.

Schrijven met impactLekker kleinschalig

“Corné is al heel lang bezig met innerlijke balans en met yoga. Er zijn ook al mensen die hier yoga cursussen willen komen geven. We maken ook nog een slaapzaal, dus straks kan je hier zelfs een hele retraite houden. Het is een plek voor alles wat aansluit bij verbinding maken met jezelf.” Het enthousiasme straalt van Natascha af.

Ik zie ineens een enorme bedrijvigheid voor me. Het kan hier straks nog wel druk worden. “Nee”, lacht ze, “we gaan het lekker kleinschalig houden. Dat hoort bij deze plek.” Het is wel een plek met een enorme potentie. Voor veel mooie, kleinschalige activiteiten.

Rust

Inmiddels ligt hond Lucy onder de tafel, op mijn voeten. De zon voedt me. 3 ganzen vliegen langs. Ze proberen elkaar in te halen. Heel af en toe komt hier een enkele trekker of auto langs. Haast niet het noemen waard. Een ekster landt ergens boven in de wilg voor me. Ze trekt even de aandacht met haar gemekker. Dan vliegt ze weer verder. Je kan hier niet anders dan tot rust komen. Het doet mij erg aan mijn vroegere thuis Schiermonnikoog denken, alleen de zee mist. De Kraaijenbergse Plassen maken het een beetje goed. Als je hier een workshop organiseert kan je ook prima een wandeling van 1 of zelfs van 3 uur rond de plassen doen. Wat een prachtplek.

Even komt er iets als hebberigheid in me op: het is eigenlijk zo´n plek die ik geheim wil houden. Niet aan iedereen doorvertellen… maar tegelijkertijd gun ik het iedereen om hiervan te mogen genieten. Dus kom vooral en ervaar het zelf!

Schrijven met impactAlles heeft zijn tijd nodig

Ik kijk naar de boerderij. Natascha is bezig om een terras aan te leggen. “Gewoon een kwestie van doen”, legt ze uit. Over een paar weken is het klaar, schat ik in. Weer een stukje van de visie gerealiseerd. Natascha gaat met een slang aan de haal. Ze is een echte aanpakker, dat is duidelijk. Ze gaat de tuin voor elkaar krijgen. Er staan al bakken vol met planten die er alleen nog op wachten om in de grond te mogen. “Soms wil ik dat het sneller gaat, maar alles heeft zijn tijd nodig”, vertrouwt ze me toe. “Net als bij de planten. Nu zijn we veel aan het zaaien en dat heeft even zijn tijd nodig.”

Zo is het, denk ik. Dat geldt voor de planten hier, en voor elk bedrijf. Als natuurcoach weet ik: dat zijn de wetten van de natuur. Je kunt niet aan het gras trekken opdat het sneller groeit. Alles wat je nu zaait, komt over een tijdje op. Als je het met liefde en aandacht verzorgt. En als de omstandigheden kloppen, dat ook. Net als hier, bij de Zoete Geest. Bij mij is in ieder geval een zaadje geplant. Ik kijk ernaar uit om hier binnenkort een schrijfworkshop te gaan organiseren. Misschien ben jij er dan bij?

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.