Selecteer een pagina

Waarover moet ik in vredes naam bloggen? Hoe vind ik voldoende blogonderwerpen? Deze vraag komt bij iedereen die overweegt om regelmatig voor haar bedrijf te bloggen automatisch langs. Je denkt dat je te weinig te vertellen hebt om jaar in jaar uit te bloggen. Maar niet is minder waar!

Blogonderwerpen vinden – 5 tips

Tip 1

blogonderwerpenBlogonderwerpen liggen letterlijk voor het oprapen. Het enige wat je hoeft te doen is je ogen open te houden zodat je er niet achteloos overheen loopt. Toen ik op Schiermonnikoog voor de bibliotheek ging werken stond ik ook altijd open voor onderwerpen die leefden in de gemeenschap en onder toeristen om daar vervolgens op in te kunnen spelen. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf open te stellen. Alles wat je doet, wat je hoort, wat je leest kan je op het spoor brengen van een geschikt onderwerp. Zo heb ik bijvoorbeeld een krantenartikel over framing gebruikt om er een vlog aan te wijden. En een gesprek met een potentiële klant om een video voor facebook op te nemen. Stem je antenne erop af. Uitstekende inspiratiebronnen zijn gesprekken met je (potentiële) klanten, boeken, kranten, tijdschriften, wat je hoort op de radio, en ga zo maar door.

Tip 2

Als je niets kunt verzinnen om over te bloggen, doe even iets heel anders. Wat bij mij altijd erg goed werkt zijn hardlopen, wandelen, yoga en dansen. Vaak zit je gewoon te hard te denken. En dan helpt het vooral om je energie weer terug te brengen in je voeten. De beste blogideeën krijg ik als ik niet aan het werk ben. Het is wel zaak om -net als alles schrijvers trouwens, altijd iets bij je te hebben waar je onderwerpen en ideeën in kunt noteren. Ik ben iemand van alles noteren in een boekje, maar je kunt natuurlijk ook je smartphone gebruiken. Leg dat boekje ook naast je bed voor als je ideeënstroom op gang komt als je gaat slapen.

Tip 3

Maak een lijst van 5 grote onderwerpen. Dat zijn als het ware 5 ordners in je kast. Achter op elke ordner staat wat erin gaat. Dit zijn de categorieën voor je blog. Bedenk vervolgens welke 10 artikelen je in welke order zou willen stoppen. Waar gaan die over? Neem voor elke ordner 2 minuten de tijd. (geïnspireerd door blogtrainer Esther Molenaar)

Tip 4

blogonderwerpenGa een avond zitten en brainstorm erop los. Met welke grote vragen zitten je klanten? En welke tips en antwoorden kan jij geven? Schrijf alles op kleine papiertjes en stop die in een glazen pot. Als je verlegen zit om een onderwerp, trek je er eentje uit en ga je schrijven. (gehoord van webdesigner Rosanne Raubun van Stijlvol Creatie)

Tip 5

Maak een jaarkalender met elke maand gewijd aan één onderwerp dat je in verschillende artikelen uitdiept. Je kunt je laten inspireren door de seizoenen of de days of the year kalender of de issuekalender. In die laatste staat bijvoorbeeld dat op 26 januari de dag van de poëzie is. Hoe kan jij je onderwerp vanuit zo’n issue benaderen? (geïnspireerd door Brand New Journey)

En tenslotte nog dit:

Je vindt het waarschijnlijk niet bijzonder wat je allemaal weet. Maar niets is minder waar. Jij weet zoveel meer dan de gemiddelde bezoeker van je website! En het is geweldig dat jij je kennis gaat delen. Maak je je nog steeds zorgen over te weinig blogonderwerpen? Als het goed is blog jij over iets waar je passie ligt. En daarover blijf jezelf ook leren. Gewoon omdat je het leuk vindt. En dus houd jij altijd een voorsprong op je lezers.

En nu ben ik benieuwd naar jouw reactie. Welke tip spreekt jou het meeste aan? Of heb jij zelf nog een andere tip voor ons? Laat het ons weten in het reactieformulier onderaan de pagina. Samen komen we verder!

 

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.