Selecteer een pagina

25 maart begint de Boekenweek. Dit jaar heeft Herman Koch, bekend van onder meer zijn succesvol roman Het Diner, het geschenk voor de Boekenweek geschreven. In het tijdschrift Onze Taal (2/3, 2017, blz. 15) is hij geïnterviewd. Hieronder deel ik 3 interessante schrijftips van hem met jou.

3 schrijftips van Herman Koch

De 1e tip

De eerste tip gaat over de vraag hoe lang je moet schrijven.

“De beste methode voor mij is om me gedurende korte tijd maximaal te concentreren op het schrijven. Dan komen de zinnen er in één keer goed uit. Het is als met de Picassostreep. Woem, in één keer op het doek, niet meer gummen. Dat brengt met zich mee dat ik het niet lang volhoud. Na anderhalf uur beginnen de zinnen slap te hangen als zo’n zielige tulp.”

3 schrijftips van Herman KochJa, dus niet te lang achter elkaar schrijven. Herken je dat? Je gaat zitten voor een artikel voor je blog en na een uur is het nog niet klaar. Maar je gaat door. Het moet en zal nu gebeuren!

Het resultaat is vaak precies wat Herman Koch beschrijft. In het interview zegt hij dat hij vroeger nog wel eens langer doorging maar dat dat nooit iets opleverde. Als hij er de volgende dag naar keek, heeft hij steevast de zinnen moeten weggooien die hij er nog uit had geperst. De zinnen waren inderdaad slap gaan hangen als een zielige tulp.

3 schrijftips van Herman KochPrachtige taal trouwens, vind je niet? De tulp, je ziet het meteen voor je! En ook die Picassostreep! Woem. En niet meer gummen. Ik moet erom grinniken. Ik houd van deze beelden. Jij ook? Da’s eigenlijk nog een extra tip van hem: veel beelden gebruiken!

 

De 2e tip

De tweede tip gaat over de vraag hoe je het voor elkaar krijgt om je te concentreren. Koch beschrijft dat hij de concentratie niet verkrijgt door zich af te sluiten:

“Het is meer een houding, een beslissing: ik ga nú zitten, al heb ik niet zo’n zin. …”

Een houding, een beslissing. Dat is mooi. Je bent dus niet afhankelijk van inspiratie of een muze. Nee, je beslist gewoon: nu ga ik het doen: schrijven! Dit is ook mijn eigen ervaring. Al het andere zijn uitvluchten. Smoesjes. Het is net als met stoppen met roken. Of als beginnen met sporten. Je moet het gewoon doen. Niet erover nadenken. Of op het goede tijdstip wachten. Dat komt namelijk nooit. 😉

De 3e tip

De 3e tip gaat over kwaliteit. Deze vind ik zelf heel grappig. Het is alsof Herman Koch zich steeds weer opnieuw moet programmeren, of in elk geval zijn hersens moet herinneren aan wat voor kwaliteitsresultaat hij voor ogen heeft.

“Wat ik ook doe: ik blader eerst even in andermans boeken. Ik lees een stukje. Hoe was het ook weer, die zinnen en alinea’s van een goed boek?”

3 schrijftips van Herman KochGrappig, toch?! Ik heb deze zelf nog niet uitgeprobeerd maar ik kan me heel goed voorstellen dat het werkt. Het gaat er niet om dat je anderen nadoet. Waar het wél om gaat is dat je je op het goede been kunt zetten. Een richting kunt aangeven. Zo, ongeveer in die stijl, of van zo’n kwaliteit moet het worden. Ik ga het uitproberen, jij ook?

Ik vind het altijd leuk om van mensen die heel goed kunnen schrijven iets te leren over het schrijven. Welke van de 3 schrijftips van Herman Koch inspireren jou? Laat het me hieronder weten.

En als je mijn artikelen waardevol vindt, vind ik het erg leuk als je op de deelknoppen hieronder klikt. Zo help je mij om mijn doel te bereiken om voor steeds meer ondernemende vrouwen iets te kunnen betekenen.

Of heb je zelf een vraag over schrijven voor je bedrijf, storytelling of over ondernemen waarop je graag een antwoord wilt? Deel je vraag met mij dan kom ik er binnenkort in een nieuw artikel op terug.

Voor nu een hele fijne dag en schrijf ze!

 

Zin in schrijven? Het kan!
Schrijf je nu in en ontvang direct mijn e-book.

e-book cover zo krijg je zin in schrijven

Mijn e-book "Zo krijg je zin in schrijven - meer energie, meer lezers, meer klanten!" heb ik speciaal voor jou geschreven.

 

Daarnaast stuur ik je iedere week inspiratie voor het schrijven van webteksten en blogs zodat jij (nog meer) succes met je bedrijf hebt.

 

PS: Je gegevens zijn veilig bij mij.